Tort „Cusma lui Guguta”(varianta personalizata)

0
217
Preparare: 60 min
Gatire: 60 min
Cantitate: 1 kg (7-8 portii)

Salutare,
Stiti cu ce asociez eu gustul copilariei? Cu visine, cirese, mere, zmeura, coacaza si multe lactate: lapte, smantana, urda si muuulte carti citite. Toate din belsug la tara, cu gust proaspat si atat de natural. Ambele mele bunici ne asteptau cu aceste bunatati in cele trei luni de vacanta si reuseau sa ne alinte cu tot felul de gustosenii culinare. Iar eu savuram din plin carte dupa carte, in linistea si salbaticia rurala pe care mi-o oferea mediul din sat. Iar in timpul liber sa particip, mai mult cu vizitatul si gustatul, la activitatile din bucatarie.
Probabil de acolo a si pornit dragostea mea pentru bucatarie si, mai ales pentru partea de patiserie.
Dar sa revenim la visinele si smantana dim copilăria mea, care aveau parca alt gust si alta intrebuintare. Mama nu rata nici o pomusoara, toate sfarseau prin a ajunge in borcanele si borcanelele de compoturi, dulceturi si gemuri de toate culorile si gusturile. Multe dintre ele facand parte din bagajul meu spre Bucuresti, studenta fiind.
Uite, aici mi-am si testat primele mele abilitati de gospodina si am reusit sa imi incant colegele cu cate o incercare culinară, care devenea din ce in ce mai reusita cu fiecare incercare.
Una dintre ele este si tortul „Cusma lui Guguta” – reteta caruia am adaptat-o in timp, adaugand in structura ei crema de mascarpone, care mie mi se pare mai fina si cu mai putine calorii, fata de smantana.
Denumirea tortului are la baza un personaj din povestioarele lui Spiridon Vanghelie. Un baietel nazdravan care purta o cusma de miel (n.a. „carlan”) pe cap si care era protagonistul multor ispravi haioase.
Forma tuguiata a cusmei lui Guguta a determinat „autorul” acestui desert culinar – sa ii ofere aceasta denumire si sa il faca sa devina simbol national.

Mai jos aveti reteta, adaptata de mine si testata, nu o data. Iar laudele celor care au gustat din acest minunat tort, au fost pe masura.

Ingrediente

  • Faina – 2,5 pahare
  • Visine – 700 gr. (compot – fara zahar)
  • Unt gras 82% – 250 gr.
  • Smantana 30% – 450 gr.
  • Zahar pudra – 150/200 gr.
  • Mascarpone – 250 gr.
  • Intaritor frisca – 1 pliculet
  • Vanilie
  • Ciocolata neagra de menaj – 50 gr.

Mod de preparare

1Amestecam faina (nu toata o data, putin cate putin) cu untul (250 gr.) si smantana (250 ml.). Adaugam zaharul de vanilie. Framantam un aluat care sa se desprinda de maini și il punem in frigider timp de o jumatate de ora (la mine a stat mai mult, ce-i drept, cu bebele din dotare, am avut alt program). Scoatem aluatul din frigider si il impartim in aproximativ 10 parti egale.

2Rulam 10 bilute de aluat, apoi cu sucitorul intindem fasii lungi si de latime potrivita cat sa cuprinda visinile. Aranjam visinile in sir indian si rotim aluatul intr-un tub si fixam capetele. Gaurim ruloul, astfel format, in mai multe locuri, cu o furculita sau scobitoare (pentru a evita formarea de bule sau coacerea lui in forma neregulata).

3Preincalzim cuptorul la 180 de grade si coacem rulourile timp de 10 -15 minute (in functie de cuptor). Scoatem rulourile din cuptor si le lasam sa se raceasca. (Aveti grija sa nu dispara, sunt bune si in varianta nefinisata) 😉

4Intre timp pregatim crema: incorporam 250 gr. mascarpone cu 200 ml. de smantana si 150 – 200 gr. de zahar pudra (noi preferam mai putin dulce). Adaugam zaharul vanilat si pliculetul de intaritor de frisca, asta din urma va oferi o textura mai prietenoasa cremei, evitând scurgerea ei.

5Lasam crema in frigider pentru 15 – 20 minute. Daca vi se pare prea groasa, o puteti „dilua” cu putin lapte rece. Aveti grija sa nu o faceti prea lichida. Luam un platou de dimensiunea rulourilor si punem putina crema la baza, apoi aranjam piramidal rulorurile: 4 – 3 – 2- 1. Ungand fiecare strat cu generozitate, si razuind ciocolata din belsug.

6Finisam tortul cu un strat gros de crema și decoram dupa placere. Eu am razuit ciocolata. Punem tortul la frigider pentru minim 12 ore pentru a se inmuia rulourile si a se interpatrunde mixurile de arome si texturi.

Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here