Placinta rasucita cu branza

0
118

Amintiri din copilarie: prajitura cu bucluc 🙂

Salutare dragii mei,

Astazi vedeta din bucatarie va fi placinta rasucita cu branza sarata si, nazdravanul meu de 11 luni, care „m-a ajutat” sa duc la bun sfarsit aventura cu framantatul de aluat. Pana a fi mamica de Darius Mihai, savuram fiecare moment de lucru cu aluatul, asta fiind una din placerile mele, acum insa, e o adevarata provocare sa framanti cu o mana si cu alta sa iei din calea micului explorator ceva ce ar putea fi varsat, spart sau trantit pe jos. Cum a invatat sa ajunga unde vrea, fiind ajutat de premergator (n.a. intre timp stim deja sa mergem singurei, asa ca mami are activitate), bucataria ramane locul lui de poveste, chestii lucioase, care zdranganesc, ceasul de la cuptor, usi si usiteee, o nebunie curata pentru curiozitatea lui bebeluseasca.
Asadar, reteta mea de placinte rasucite cu branza, are ca ingredient principal – un baietel frumusel si taare zambiricios, cu care am impartit bucataria. Tot incercand sa rasucesc cat mai repede placintele, mi am amintit de o poezie din cartea de lectura, care se potriveste perfect cu ce-au avut mami si Darius azi in bucatarie. Cu o singura exceptie! Darius nu a plecat, a ramas fidel sa stea langa mami, chiar daca ieseau „placintele cu bucluc” 😉

Placintele cu bucluc
„Mama placintele coace
Eu ma ‘nvart pe langa ea!
– Du-te dragul meu la joaca,
– Te rog, nu ma deranja!
Daca zice ea, ma duc.
Nu cumva sa faca mama
Placintele cu bucluc.”

Cu drag si spor, pofta buna tuturor :*

Ingrediente aluat

  • 2 cani cu varf de faina alba de grau;
  • 2/3 cana apa calduta;
  • 3 linguri de ulei;
  • 2 linguri de otet;
  • 1/2 lingurita sare.

Ingrediente pentru umplutura

  • Branza sarata (dupa gustul fiecaruia se poate schimba cu branza dulce);
  • Branza cu marar si ceapa verde;
  • Cartof;
  • Varza;
  • Dovleac

Mod de preparare

1Intr-o cana, amestecam apa, uleiul, otetul si sarea. Intr-un bol punem faina cernuta, facem o gaura cu maina si turnam apa. Incepem sa incorporam ingredientele prin framantare circulara pana obtinem un aluat ferm. Il ungem cu putin ulei (n.a. sa nu faca crusta deasupra) si il lasam sa se odihneasca cca 10-15 minute sub un prosop, intr-un loc ferit de curent.

2Dupa cele 15 min. rasturnam aluatul pe blatul de lucru, unde am pus faina si il mai framantam o data, cu incredere, pana devine elastic si usor de manevrat. Astfel, aluatul obtinut il portionam in cca 10 bucati/bilute egale. Din cantitatea de ingrediente folosite pentru aluat, o sa ne iasa 10 placinte. Daca dorim mai multe, putem dubla cantitatea.

3Asezam cele 10 bilite de aluat pe suprafata infainata si le acoperim cu un prosop, si le lasam sa se odihneasca cca 30 minute. In acest timp pregatim umplutura dorita. Eu am folosit de data asta branza sarata scursa bine si faramitata grosolan, fara sa adaug oua sau altceva.

4Dupa cele 30 min. incepem sa modelam placintelele. La inceput ne ajutam de sucitor, pana intindem bine biluta pe blat, dupa cu mainile unse din belsug cu ulei incepem sa subtiem foaia, „in aer”, de parca am agata aluatul pe sfoara 😉

5Intindem pe masa foaie de aluat, o ungem cu unt topit, apoi adaugam umplutura si rulam atent cu mainile. Apoi sucim usor si rostogolim aluatul intr-o placintica invartita.

6Aranjam placintele pe tava tapetata cu hartie de copt. Ungem fiecare placinta cu oua batut cu putina smantana, ca sa nu iasa uscate si sfaramicioase. Le coacem la 200° cam 40-50 min., pana se rumenesc frumos. Le scoatem si le asezam intr-un bol in care am pus prosoape de hartie si le invelim.

Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here