Brownie cu ricotta si cafea

0
95
Nu iti ramane decat sa te lingi pe degete. Credeti-ma, ce pacat ca avem doar 2 maini 🙂

Salutare,

Reteta de astazi are la baza gustul puternic si aromat de cafea, ciocolata amara si rom, imblanzit de textura aerata si fina a cremei de ricotta. Pare o combinatie ciudata, dar care se potriveste atat de bine, incat cere sa fie repetata mai des decat mi-as fi inchipuit. Initial cand m-am hotarat sa fac acest desert, am crezut ca va iesi ceva asemanator cu o negresa, dar e mai mult de atat. Se simte gustul de ciocolata amara si cafea si abia daca se sesizeaza cel de rom si migdale, cu toate ca e cel mai accentuat. Reteta o am de pe ambalajul unei tablete de ciocolata cu gust de lichior Amaretto, adus din Italia si primit in dar. Am uitat cine mi-a oferit acea ciocolata si cu ce ocazie, cert este ca a ramas dorinta de a repeta reteta si de a o savura alaturi de o ceasca de cafea (n.a. asta doar imaginar, ca nu ma omor nici dupa cafea si nici timp de „omorat” cafele nu am). Dar o felie de brownie apuc sa savurez, adulmecand in aer mirosul de cafea pe care o fac pentru I in fiecare dimineata si care ma trezeste si ma invioreaza pentru o noua zi.

Ganduri bune si week-end fain sa aveti, alaturi de cei dragi!

Ingrediente

  • 250 gr. ricotta (urda);
  • 2 lingurite rom;
  • 1 lingurita esenta migdale sau lichior;
  • ¾ lingurita scortisoara macinata;
  • 45 gr. unt 82%, nesarat, moale;
  • 65 gr. zahar;
  • 1 ou;
  • 4 lingurite amidon de porumb;
  • Putina sare.

Mod de preparare

1Pentru crema de ricotta, amestecam toate ingredientele, punandu-le treptat, pana cand obtinem un amestec cremos. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, iar ricotta fara zer.

2Pentru blat, topim mai intai ciocolata, in sistem bain-marine, apoi adaugam untul, amestecand treptat pana cand ambele se topesc complet si amestecul este omogen si cremos. Lasam compozitia sa se raceasca. Amestecam faina cu sarea si bicarbonatul.

3Ouale le batem cu zaharul pana cand se albesc si isi maresc putin volumul. Adaugam esenta de vanilie, migdale si cafeaua rece si amestecam usor in cercuri. Apoi punem faina si ciocolata racita. Incorporam bine toate ingredientele pana obtinem un aluat gros, dar care curge.

4Intr-o tava de aproximativ 20/20 cm, turnam mai intai 3/4 din aluatul de brownie. Apoi, cu grija turnam pe toata suprafata crema de ricotta. Restul de aluat de ciocolata il punem deasupra, din loc in loc, cu o lingura. Apoi marmoran usor compozitia, cu miscari liniare, pe toata suprafata, folosind o furculita.

5Coacem brownie la 175° – 200° – aproximativ 35 de minute, pana cand trece testul scobitorii sau se poate face si testul degetelului de baietel nastrusnic, bineinteles va trebui sa se raceasca putin 🙂

Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here