Aluat universal

0
121
Genul programului: DELICIOS. Merge cu orice, buna dispozitie este obligatorie.

Salutare,

Cred ca ati observat deja pasiunea mea pentru produsele de patiserie si deserturi. Nu exista saptamana in care sa nu framant ceva si sa nu miroase a bun si gustos din cuptorul nostru. Si cum I este un impatimit al produselor de patiserie facute in casa, vreau sa va prezint reteta mea pentru un aluat universal. Care se potriveste atat pentru placinte, pateuri, rulouri cu carne sau pachetele cu branza dar si pentru produsele dulci, covrigi, rulouri cu gem sau nuca.

Ingrediente

  • Un pachet de drojdie uscata (11 gr.) sau drojdie proaspata (25 gr.);
  • 1 lingurita sare;
  • 2 linguri zahar;
  • 1 ou;
  • 250 ml. lapte cald;
  • 6 linguri de ulei;
  • 500 gr. faina (+/- 100 gr.);
  • Unt 82% – 150 gr..

Mod de preparare

1Punem cuptorul la incalzit, la 180°, pentru 15 minute. Intr-un bol, adaugam: oul, sarea, zaharul, drojdia si laptele cald, pe care le amestecam bine cu o spatula, adaugand treptat ulei.

2In compozitia rezultata adaugam aproximativ 400 gr. faina, framantand bine. Rasturnam aluatul pe blatul de lucru si il framantam cu miscari circulare. Treptat putem sa mai adaugam faina, pana cand obtinem un aluat moale, elastic si care se desprinde usor de pe maini.

3Bila de aluat formata o punem intr-un castron, il invelim cu o folie de plastic si un prosop. Oprim cuptorul si punem aluatul in el timp de 20-25 minute. Scoatem aluatul din cuptor si formam bilute uniforme pe cate le lasam sa se odihneasca cam 15 min, invelite cu un prosop.

4Rasucim bilutele cu sucitorul, pe blatul de lucru, in cercuri cu diametrul de 10 cm. Ungem fiecare cerc cu unt si il impaturim in patru, apoi cu sucitorul rasucim forme de aluat necesar. Fasii lungi pentru cremvusti in foietaj, foi subtiri pentru placinte rasucite, forme pentru pateuri sau pachetele umplute.

5Aluatul are un gust neutru, o aromă bogata de foietaj si se potriveste cu orice umplutura. Coacem produsele obtinute din acest aluat, la 180 ° C, dar trebuie sa timem cont ca timpul de coacere depinde de fiecare cuptor.

Servim cu multa daruire, celor dragi inimii noastre!
In galeria foto o sa vedeti diferite tipuri de copturi rezultate din acest aluat: cremvusti in foietaj, placintele cu branza sarata; pachetele cu urda, pateuri cu gem de prune.

Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here